Artikel Bahasa Jawa Tentang Lingkungan Hidup, Njaga Kalestarin Alas November 2016

Sesorah Jawa: Contoh Pidato Bahasa Jawa Pendidikan | Kesehatan | Keagamaan | Kesehatan | Lingkungan | Perpisahan | Kemerdekaan | Hari Besar Nasional | Sesorah Bahasa Jawa | Naskah Pidato Bahasa Jawa | Cerita Bahasa Jawa | Cerkak Bahasa Jawa | Dongeng Basa Jawa| Aksara Jawa | Pawarta | Berita Bahasa Jawa | Cerita Wayang Bahasa Jawa | DLL

Senin, 21 November 2016

Artikel Bahasa Jawa Tentang Lingkungan Hidup, Njaga Kalestarin Alas November 2016

Artikel bahasa jawa lingkungan hidup – Alas yaiku paru-paru donya sing penting banget kanggo kuripan awake dhewe. Alas ngrupakne panggon urip macem-macem jenis tuwuhan lan kewan. Wektu iki, cacah alas neng donya tambah ngurang, paling utama neng Indonesia. Masyarakat terus nerus njupuk sumber daya alam sing ana neng alas tanpa njaga kalestariane. Wit-wit ditebang kanggo digunakne tanpa nandur wit liya dadi panggenti, dadine alas dadi gundul lan bisa marakake lemah longsor utawa banjir wektu musim pangudan tiba. Kajaba kuwi, nek alas entek mula bumi iki bakal tambah panas lan alam ora seimbang meneh.

Pentinge panglestaren alas

Alas yaiku paru-paru donya. Kaya awak awake dhewe, paru-paru penting banget kanggo ngatur oksigen lan karbondioksida jero awak. Ngono uga alas, dheweke penting banget kanggo kuripan awake dhewe kanggo menehake udara sing seger lan sejuk. Dudu mung kanggo kuripan awake dhewe, ning uga kewan-kewan sing tinggal neng alas. Nek alas ditebangi kanggo kepentingan menungsa dhewe, kajaba suplai oksigen neng bumi dadi ngurang, kewan-kewan bakal kelangan panggon uripe. Sarehdene kuwi, panglestaren alas penting banget dilakoke.
artikel-bahasa-jawa-tentang-lingkungan-hidup

Kaya sing awake dhewe kengerteni, akhir-akhir iki bencana tanah longsor kerep kedadean neng Indonesia lan mangan akeh korban. Kenapa kuwi bisa kedadean? Salah siji penyebabe yaiku gundule alas dadine marakake pengikisan lemah lan micu kedadeane lemah longsor. Nuli sapa sing kudu disalahake? Kuwi dudu pitakonan sing pener. Sing kudu ditakonkekne yaiku kepriye cara menanggulangi kedadean mangkene?

Cara njaga kelestaren alas

Ana macem-macem cara kanggo njaga kelestaren alas:
  1. Ora mencoret-coret wit lan bebatuan neng alas. Kebiyasan iki kerep banget kedadean. Padahal, mencoret-coret wit lan bebatuan arep menutupi stomata utawa panggon metu mlebune udara jero wit lan bebatuan kuwi dhewe. Hal kesebut bisa mekewuhi ijolan udara saka sel tuwuhan menyang lingkungan sekitar. Kajaba kuwi uga nggawe kebecikan alas dadi ngurang.
  2. Ora mbuwang sampah apa maneh puntung udud neng alas. Sampah sing dibuwang neng alas bakal nggawe alas dadi reged. Sing luwih bahaya yaiku nek puntung udud sing durung mati dibuwang neng alas, mula bisa memicu kedadeane kobongan alas.
  3. Kurangi panggunan dluwang nduwe luwih. Apa hubungane dluwang karo alas? Tentu wae ana. Dluwang digawe saka getah pawitan neng alas. Karo nyakake panggunan dluwang, penebangan wit bakal ngurang.
  4. Sistem tebang pileh lan tebang tandur. Nek arep nebang wit kanggo digunakne, lakoke system tebang pileh yaiku karo mileh tanduran sing arep ditebang. Wit sing prayoga ditebang yaiku sing wis tuwa. Kajaba kuwi penebangan uga kudu diwenehi antara, dudune siji panggon ditebang kabeh. Lakoke uga system tebang tandur, yaiku penebangan sing diiringi karo pananduran wit anyar.
  5. Mencegah penebangan liar. Wektu iki kasus penebangan liar utawa illegal logging tambah akeh kedadean neng Indonesia. Sarehdene kuwi, pengawasan alas kudu tambah ditingkatake. Kajaba kuwi, dibutuhake anane hukum sing kuwat kanggo para pamayu amarga wis nunakne negara.
  6. Nglakoke reboisasi utawa pangijonan. Reboisasi yaiku pananduran bali alas sing wis gundul. Hal iki penting banget kanggo mencegah karusakan alas lan kanggo mencegah kedadeane erosi, lemah longsor arepa banjir.
Kuwi cara kanggo nglestarekne alas. Ayoa awake dhewe jaga kelestaren alas awake dhewe. Nglestarekne alas padha halnya karo nylametake bumi awake dhewe, amarga alas bisa ngurangi pamanasan global utawa global warming. Artikel bahasa jawa lingkungan hidup.
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Artikel Bahasa Jawa Tentang Lingkungan Hidup, Njaga Kalestarin Alas November 2016