Artikel Bahasa Jawa Kesenian Ludruk Jawa Timur

Sesorah Jawa: Contoh Pidato Bahasa Jawa Pendidikan | Kesehatan | Keagamaan | Kesehatan | Lingkungan | Perpisahan | Kemerdekaan | Hari Besar Nasional | Sesorah Bahasa Jawa | Naskah Pidato Bahasa Jawa | Cerita Bahasa Jawa | Cerkak Bahasa Jawa | Dongeng Basa Jawa| Aksara Jawa | Pawarta | Berita Bahasa Jawa | Cerita Wayang Bahasa Jawa | DLL

Rabu, 10 Agustus 2016

Artikel Bahasa Jawa Kesenian Ludruk Jawa Timur

Artikel bahasa jawa kesenian Ludruk Jawa Timur – Ludruk yaiku salah satunggaling kesenian drama tradisional saking Jawi Timur. Seni ludruk muncul dados pengembangan saking kesenian rakyat Besutan uga Lerok saking Jombang.

Seni drama Besutan riyen dipentaske wonten pomahan (halaman) uga dipuntingali dening tiyang kathah. Kala niki kesenian Ludruk dados hiburan lebet acara hajatan masyarakat Jombang uga Jawa Timur. Sawilangan panggen hiburan kanthi rutin ngawontenaken pagelaran ludruk konjuk nggeret minat pengunjung saha wisatawan ing tlatah Jawa Timur.
artikel-bahasa-jawa-kesenian-ludruk-jawa-timur
Artikel Bahasa Jawa Kesenian Ludruk Jawa Timur

Asal urun rembug kesenian ludruk salah satunggal referensi ingkang asalipun saking Suripan Sari Hutomo. Piyambakipun yaiku sastrawan uga budayawan ingkang nate numindakake penelitian majeng naskah kuna uga kamus kuna konjuk nyumerepi kados pundi sejarah awal kesenian ludruk dados kebudayaan sejatos Nusantara.
Baca Juga: Cerita Pengalaman Pribadi Bahasa Jawa
Suripan Sadi Hutomo ngginemaken menawi tembung ludruk sampun enten lebet kamus Javanansch Nederduitssch Woordenboek karya saking Gencke uga T Roorda ingkang diterbitke taun 1847. Buku niki sampun ngalami cetak ulang sakathah sekawan ambalan kanthi cetakan paling akhir wonten taun 1901. Ing kamus cetakan kaping sekawan kesebat dipunpertelakaken kesenian tembung ludruk artosipun Grappermarket utawi Badutan.

Sawentara punika, W.J.S. Poerwadarminta lebet buku Baroe Sastra Djawa (artosipun Kamus Sastra Jawi), taun 1930 jilid I nempuhaken kesenian ludruk yaiku teledek (pamangga estri) uga badhut (pelawak). Miturut pamanah S. Wojowasito, menawi tembung badhut sampun dipuntepang dening masyarakat Jawa Timur kawit taun 760 Masehi ing masa ngadegipun keraton Kanjuruhan Malang kaliyan ratunipun Gajayana, satiyang seniman joged ingkang mengker prasasti sejarah kawujud candi Badhut.

Perkembangan Ludruk Jawi Timur 

Ludruk kala niki ngrupikaken mukawis drama tradisional ingkang dipun lakoni dening setunggal kelompok seniman ing setunggal panggung. Ludruk mendhet cerios babagan kegesangan rakyat sadinten-dinten, cerios perjuangan uga benten-benten. Pagelaran seni ludruk diselingi kaliyan lawakan uga dipuniringi kaliyan suwanten musik saking gamelan.

Kesenian Ludruk saking Jawa Timur benten kaliyan ketoprak saking Jawi Tengah. Cerios ketoprak asring dipunpendhet saking kisah sejarah uga dongeng kaliyan cerios kegesangan zaman rumiyen. Sawegaken kesenian ludruk nyeriosaken kegesangan masyarakat sadinten-dinten, biyasanipun saking kalangan wong cilik. Kaping kalih jenis kesenian tradisional Jawi niki ngandung pesan moral tertentu ingkang kersa katur dhateng paningal.

Basa ingkang kunjuk lebet tunjukan kesenian ludruk ngrupikaken artikulasi basa masyarakat Surabaya. Karakteristik masyarakat Surabaya uga sekitar pangilon lebet karakter tokoh lebet seni ludruk. Kondisi panggineman masyarakat Surabaya bersifat lugas, blak-blakan uga guyonan kasar, malah terkesan urakan, terefleksi salebet kesenian ludruk.

Gambaran kesebat badhe nyukakaken pangertosan dhateng kita sedaya bedan ingkang enten lebet budaya Jawi, antawis masyarakat Jawi Timur (Surabaya uga sekitare) kaliyan masyarakat Jawi Tengah (Surakarta uga Ngayogyakarta). Mekaten artikel bahasa jawa kesenian ludruk Jawa Timur mugi-mugi sanguh nyugih pangasumerepan samang lebet melajari budaya Jawi. Ampun kesupen waos ugi Artikel Bahasa Jawa Tentang Kesehatan Lingkungan Sekolah.
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Artikel Bahasa Jawa Kesenian Ludruk Jawa Timur