Hari HIV AIDS Sedunia dalam Bahasa Jawa

Sesorah Jawa: Contoh Pidato Bahasa Jawa Pendidikan | Kesehatan | Keagamaan | Kesehatan | Lingkungan | Perpisahan | Kemerdekaan | Hari Besar Nasional | Sesorah Bahasa Jawa | Naskah Pidato Bahasa Jawa | Cerita Bahasa Jawa | Cerkak Bahasa Jawa | Dongeng Basa Jawa| Aksara Jawa | Pawarta | Berita Bahasa Jawa | Cerita Wayang Bahasa Jawa | DLL

Selasa, 01 Desember 2015

Hari HIV AIDS Sedunia dalam Bahasa Jawa

Artikel hari AIDS Sedunia dalam bahasa jawa sengaja kami persembahkan bersamaan dengan peringatan hari AIDS yang jatuh pada selasa tanggal 01 Desember 2015 ini. Ngelingi dina HIV sadonya sing tiba nang udhar 01 Desember dadi dina sing krusial banget yaiku, apa dadi dina sing nyedhihake utawa nyenengna sing butuh kanggo dirayake?

HIV yaiku mungsuh kanggo donya sing musnahake populasi manusia sacara palemahan utawa karan pemusnahan kanthi biologis. Hari HIV Sedunia dadi kenangan sing pahit kanggo wong-wong sing ngrasakna lelara kesebut lan wong-wong neng sekitare.
hari aids-sedunia-dalam-bahasa-jawa
Baca Juga: Pawarta Bahasa Jawa Kecelakaan Maut di Surabaya
Dekne kabeh kudu ngrasakne pahite kuripan lan dikucilke dening lingkungan sekitare. Dekne kabeh dianggep dadi sampah masyarakat utawa luwih tragise dianggep nggawa bencana lan berujung nang kepaten.

HIV dadi masalah utama kawarasan, ngusung populasi manusia neng donya. Apa maneh durung ditemokake dheweke jamu sing berkasiat kanggo marekake wong sing kena virus HIV lan dadi tugas ugo butuh pananganan kanthi serius.

HIV yaiku lelara sing sangka dene virus sing nempuh sistem kekebalan manungsa. Kaya dene, ngremukake benteng kuwawan njero awak manungsa, dadine kanthi gampang awak bisa kena lelara, kaya kanker, karusakan sel-sel sing ana neng awak lan liya-liyane.

Gejala sing ditimbulke kokehan akibat infeksi saka bakteri, virus, fungi lan parasit sing biyasane dikendhalekne saka unsur-unsur sistem kekebalan awak sing dirusak saka virus HIV. Pangrekasa AIDS cenderung beresiko kena kanker kaya Sarkoma Kaposi, kanker gulu rahim lan kanker sistem kekebalan sing karan Limfoma.

Biyasane pangrekasa HIV nduweni gejala infeksi sistematik, kaya: panas, ngringet (paling utama nang bengi), pembengkakan kelenjar, kadhemen, rumangsa lemes, mawa pamudhunan bobot awak. Pasien AIDS uga tergantung nang tingkat kekerepan kedadeane infeksi kesebut neng wilayah geografis panggon urip pasien.
Baca Juga: Artikel Bahasa Jawa Hari Guru
Lelara sing ditimbulkan antarane; lelara paru-paru, lelara saluran pencernaan, lelara syaraf lan kejiwaan, kanker lan tumor ganas, mawa infeksi oportunistik liyane. HIV AIDS yaiku lelara sing diamergakne saka virus. Panularane kanthi macem-macem cara kaya ta lanjutan artikel hari HIV AIDS Sedunia dalam bahasa jawa ing ngisor iki:

  • Pisan, yaiku panularan kanthi hubungan badan kedadean pas ana kontak antara sekresi cairan kewanitaan utawa cairan presminal sakwong karo rektum, piranti kelamin, utawa membran mukosa mulut pasangane. Jero kasus iki pelindung utawa kondom dadi salah siji cara kanggo nyegah kedadeane penularan HIV, ning ora pati efektif amarga isih ana kedadeane kebocoran. 
  • Kapindho, yaiku kontaminasi patogen liwat getih. Jalur penularan iki paling utama hubungane karo pangguna jarum suntik, pangrekasa Hemofilia, resipien tranfusi getih, lan produk getih. Kajaba kuwi, nganggo lan nggunakne maneh jaram suntik sing terkontaminasi lelara. 
  • Ketelu, yaiku penularan masa parental. Transmisi saka embok menyang anak bisa kedadean liwat rahim sajrone masa perinatal, yaiku minggu-minggu paling akhir kehamilan lan wektu persalinan. Penularan kesebut bersifat mudhun nang anak, ning yen embok pas meteng mbisa gawe pananganan sing serius lan pas nglakoke persalinan kanthi bedah caesar, mula bisa wae panularan mung 1% dibandingna karo persalinan kanthi normal. Kajaba kuwi, nyusoni ugo klebu dalan tertulare lelara HIV.

Dengan peringatan hari HIV AIDS Sedunia hari ini Selasa tanggal 01 Desember 2015 mudah-mudahan kita mampu menjauhkan diri dari penyebab-penyebab penularan penyakit HIV AIDS. Terima kasih telah membaca hari HIV AIDS Sedunia dalam bahasa jawa, jangan lupa komentarnya ya.
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Hari HIV AIDS Sedunia dalam Bahasa Jawa

0 komentar:

Poskan Komentar